-
Re: dziwny mail z bzwbk | "Papkin" <spam@spamerssux.net>
ianus wrote:
> dostałem dziś maila z bzwbk o następującej treści:
>
> nie mam konta w tym banku, nie skłądałęm też żadnych wniosków o jego
> otwarcie, pod wskazanym linkiem jest formularz, który ma m.in. pola
> nr karty i pin :)
>
nie masz tez wiekszej swiadomosci internetowej... ale jestes czujny :)
to nie bank wysyla ale jakis kutas albo botnet przez niego zarzadzany (a w
botnecie same lamery, dzieci neostrady itd). Poczytaj co to phishing i botnet a
bedziesz wiedzial kto wysyla takie rzeczy.
Mail pewnie w html przylazl - tu (w formacie html maila) link moze wygladac
dowolnie (ten co widzisz by kliknac) a adres odnosnika bedzie do strony
sluzacej do wyciagniecia poufnych danych. Czytanie maili jako plain text
polecam od nie zaufanych osob :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Phishing
http://pl.wikipedia.org/wiki/Botnet
A tu masz jak dziala botnet i kazdy kto NIE ma pojecia co to botnet, malware,
spywere lepiej niech sie dowie :-/
Bez takiej wiedzy w internecie jestescie troche zagubieni i wystawieni na
ryzyko, trzeba wiedziec co w trawie piszczy by wiedziec jak sie przed tym
bronic. Tylko swiadomosc chroni przed takimi sprawami.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Zombie-process.svg
pirat (czyli ktos posiadajacy zwykle duza wiedze i niecne zamiary) wystawia
swoje syfne programiki, przesyla mailem, wystawia zlosliwy kod na odpowiednich
stronach (np xxx) atakuje lamerow (ten ze smutna minka) z windowsem - wiadomo.
Zaatakowany komputer (zainfekowany) staje sie narzedziem, zdalnie
kontrolowanym, - zombie, widac to przy (2) - spiace maszyny, wykonujace slepo
rozkazy. Zainfekowany lamerek nie ma pojecia ze jego komputer robi syf w
internecie. Jego komputer rozsyla tyle maili na sekunde ze tylko moze klnac na
dostawce internetu "ze mi wolno on dziala".
(3) - mafia internetowa placi wlascicielowi botnetu za na przyklad rozsylanie
spamu (dzien w dzien kilka maili o powiekszaniu penisa dostaje - ogolnie same z
neostrad i innych polskich sieci, smutne).
Po zaplaceniu, zly czlowiek, dostaje dostep do sterowania botnetem (na przyklad
skladajacym sie z 100 000 komputerow). No i od niego zalezy co im kaze robic, w
tym przykladzie botnet posłusznie rozsylaja spam, moze tez rozsylac takie maile
jakie dostales. A skad botnet ma maile? Ano kupili od innego gnoja liste
zebranych z sieci maili, programy na komputerach lamerkow szpieguja ich
skrzynki pocztowe i kolekcjonuja maile - poczym odsyłają je do centralnego
spisu, wyobraznia nie zna granic.
Takie 100 000 maszyn moze tez atakowac dowolna witryne i sprawic ze nie bedzie
dostepna w sieci. Oczywiscie ten różowy "zły czlowiek" moze kazac zaplacic okup
za nie przeprowadzenie ataku itd.
-
Re: dziwny mail z bzwbk | "ianus" <USUNianus@op.pl>
Użytkownik "Papkin" napisał w wiadomości
news:47e8ddeb$1@news.home.net.pl...
> nie masz tez wiekszej swiadomosci internetowej...
Miły jesteś. Ale wybaczam ci okołoświątecznie bo nie wiesz co piszesz.
JS
-
Re: dziwny mail z bzwbk | "Papkin" <spam@spamerssux.net>
ianus wrote:
> Użytkownik "Papkin" napisał w wiadomości
> news:47e8ddeb$1@news.home.net.pl...
>> nie masz tez wiekszej swiadomosci internetowej...
>
> Miły jesteś. Ale wybaczam ci okołoświątecznie bo nie wiesz co piszesz.
>
ty piszesz "dostalem maila z bzwbk" a oni tego na bank - co by nie mowic, nie
wyslali. Sprawa prosta. Dostales maila mającego przypominać korespondencje
bankową, wyslanego przez jakiegos debila (swiadomie czy nie). Mogles przytoczyc
tez pełne nagłówki maila a nie sam tekst. A nie mily nie bylem dla nikogo
pragne podkreslic.
-
Re: dziwny mail z bzwbk | KsZZysiek <kszysiek@____tlen.pl>
> Miły jeste?. Ale wybaczam ci około?wi?tecznie bo nie wiesz co piszesz.
Nie dostałes tego maila z BZWBK. Wybaczymy ci jednak tą nieswiadomosc.
Kazdy kiedys był dzieckiem :)
--
Krzysiek, Krakow, http://kp.oz.pl/
-
Re: dziwny mail udający bzwbk | "blad" <blad201@_W_Y_T_N_I_J_sezam.pl>
Użytkownik "KsZZysiek"
> Nie dostałes tego maila z BZWBK. Wybaczymy ci jednak tą nieswiadomosc.
> Kazdy kiedys był dzieckiem :)
ja też dostałem przed chwilą :-)
link:
http://adsl-065-082-241-199.sip.clt.bellsouth.net/index.html
przekierowany na:
http://mail.tri-statemachine.com/aspnet_client/system_web/1_1_4322/bzwbkonline/eSmart.htm
*** blad ***